Evo zašto vas glava boli baš vikendom i kako sebi možete pomoći

Napokon vikend, pomislite kad subotom dva, tri sata kasnije nego inače otvorite oči, a onda shvatite kako jedva držite oči otvorene zbog glavobolje. Razlog pojave glavobolje tokom vikenda leži u…

stresnom i ubrzanom životu. Naime, tokom sedmice stres luči hormone bez kojih naš organizam više jednostavno ne zna funkcionisati. Osim stresa, čak i spavanje sat vremena duže može zbuniti naš biološki sat i biti okidač glavobolje. Jutarnja doza kofeina, odnosno njeno kasnije uzimanje također je šok za naš organizam jer je svoju dozu naučio dobivati u 7 sati ujutro.

Umjesto da se potpuno opustite tokom vikenda, postoji nekoliko načina na koje možete spriječiti pojavu vikendske glavobolje, a pretpostavljate – one sve uključuju ranije ustajanje tijekom vikenda.

Vikendom se probudite u isto vrijeme kao i tokom sedmice

Kao što je već spomenuto, vikendska glavobolja može biti uzrokovana zbunjenim biološkim satom. Umjesto da odspavate dva, tri sata duže, probudite se u isto vrijeme i veselite se što sve možete stići napraviti tokom dana.

Kahvu ispijajte u isto vrijeme

Ako se vaše tijelo naviknuto na dozu kofeina u 7 ili 7:30, nemojte mu oduzeti ovu naviku. Radije, pošto ste se ranije ustali, polako i dugo ispijajte kavu i uživajte bez stresa da morate ići na posao. Tokom kahve možete se posvetiti planiranju dana, rješavanju ukrštenice ili uživanju u pogledu na terasi.

Pojedite kvalitetan doručak

Možda tokom sedmice ne stignete posvetiti se doručku, koji je najvažniji obrok dana. Pripremite doručak u kojem ćete moći uživati uz svoju dozu kofeina i budite sigurni da ćete se tako snadbijeti s dovoljno energije za cijeli dan uživanja.

Ne zaboravite na unos tekućine

Ako samo uživate u kahvi, ona će vas dodatno dehidrirati, zato imajte čašu vode uvijek negdje u blizini. Pogotovo je to potrebno ako ste sinoć popili čašu previše, tada morate nadoknaditi izgubljene elektrolite i tekućinu.

Pripazite na nivo stresa tokom sedmice

Kao što smo rekli na početku, ako vodite vrlo stresan i ubrzan način života, kada se preko vikenda pokušate opustiti, vašem organizmu će to biti jako čudno. Tokom sedmice pokušajte pripaziti na nivo stresa, razmislite da li je uvijek potrebno žuriti, pokušajte s metodama opuštanja ili jogom na početku i kraju dana.

ordinacija.hr