Erdogan poručio Kerryu da je zakasnio sa posjetom Turskoj: “Kasno je, prekasno…”

Govoreći o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon vojnog puča u Turskoj, predsjednik Redžep Erdogan je u intervjuu za francuski Le Monde posebno naglasio da je  John Kerry, državni sekretar SAD zakasnio sa  dolaskom u Istanbul.

“24. Augusta, gospodin Kerry, šef američke diplomatije će doći u Tursku na službenu posjetu. Kasno je, prekasno. Ovo nas čini tužnim. Šta Amerikancima još treba? Njihov strateški saveznik se suočava sa pučem, a njima treba 45 dana da nekog pošalju tamo. Ovo je šokirajuće. Kada je napadnut Svjetski trgovački centar, ja sam odmah reagirao. Osudio sam napade, koje sam okvalifikovao kao teroristički zločin. Želio bih da su američki zvaničnici došli sa snažnijim riječima i da su došli ranije u Tursku. Nažalost, nije se desilo tako”.

Erdogan je  govorio i o pokušaju puča vojnih lica odanih terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO).

“Zapad bi trebao da se solidariše s Turskom koja štiti demokratske vrijednosti. Nažalost izabrao je da Turke ostavi same. Zapadnjaci ne bi trebali da sumnjaju u broj suspendovanih i zadržanih u pritvoru. Pravna država ima pravo da zaposli i dužnosti razriješi službenika kojeg želi. Turska nikad tako pitanje nije postavljala saveznicima na Zapadu”, pojasnio je Erdogan.

On je podsjetio kako je tokom pokušaja puča telefonski razgovarao s pojedinim liderima na Zapadu, ali da to nije bilo dovoljno.

“Nismo bili suočeni s prosječnim terorističkim napadom. Imamo 240 šehida i 2.200 ranjenih”, rekao je Erdogan koji je dodao da je cijeli svijet je pokazao reakciju na napad na ”Charlie Hebdo”.

Predsjednik Turske Erdogan je podsjetio kako je tadašnji premijer Turske Ahmet Davutoglu učestvovao na protestnoj šetnji u Parizu.

“Volio bih da su i lideri sa Zapada pokazali istu reakciju na ono što se desilo u Turskoj i da se ne zadovolje pojedinim porukama osude koji su klišei. Volio bih da su došli u Tursku”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je podsjetio da ga je nakon pokušaja puča nazvao i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Putin kad me nazvao nije kritikovao zbog broja suspendovanih vojnika i službenika. Svi ostali Evropljani su me pitali ‘Zašto je toliko vojnika u zatvoru, zašto je toliko službenika razriješeno dužnosti?’ Da bi nas mogli osuđivati moraju vidjeti ono što se desilo na prostoru na kojem živimo”, rekao je Erdogan.

On je podsjetio kako su ratni avioni za metu imali Predsjedničku palatu i da je tu poginulo šest osoba, ali i da su bombardovani Velika narodna skupština Turske i Nacionalna obavještajna služba.

“Zvaničnici sa Zapada umjesto da pokažu empatiju, pokazali su suprotnu reakciju. To nas je povrijedilo, neprihvatljivo je”, naglasio je Erdogan.

On je govorio i o odnosima Turske i Evropske unije (EU).

“Članice EU moraju popraviti odnose s Turskom. Mi smo već 53 godine na vratima Evrope. EU je jedina odgovorna i kriva. Ni prema jednoj drugoj zemlji, osim Turskoj nije se tako ponašalo”, kazao je Erdogan podsjetivši kako je na prvom Samitu EU kojem je prisustvovao bilo samo 15 zemalja članica.

Turski predsjednik je podsjetio kako je Turska dom za tri miliona izbjeglica.

“Jedina briga EU je da ne dođu na njenu teritoriju. Predložili su nam ukidanje viza za turske državljane u zamjenu za prihvatanje izbjeglica. Oslobađanje od viza trebalo je stupiti na snagu 1. juna. Sada smo u augustu, a još uvijek nema oslobađanja od viza. Ukoliko ne budu zadovoljeni naši zahtjevi, ponovno prihvatanje neće moći biti moguće”, naglasio je Erdogan.