Emine Erdogan: Šutnja pred Sirijom bit će sramota za ljudsku historiju kao u BiH i Ruandi

Prva dama Republike Turske Emine Erdogan pozvala je svjetsku zajednicu da “učini nešto više od samog plakanja nad ženama i djecom u ratnom zahvaćenoj Siriji”. Suprugama svjetskih lidera uputila je pismo kojim ih je pozvala da poduzmu nešto za sirijske žene i djecu koja su bez hrane, vode i medicinske pomoći.

Supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u pismu je naglasila da je u proteklih pet godina u Siriji ubijeno više od 600.000 osoba, saopćeno je predsjedničkog ureda za medije.

– Sedam miliona ljudi napustilo je svoje domove, a pet je napustilo svoju zemlju. Djeca, žene i civili ubijaju se u sukobima u kojima se koristi i hemijsko oružje. Naša srca više ne mogu podnijeti ovu bol – napisala je Erdogan, podsjetivši na “ravnodušnost međunarodnog društva” na situaciju u Siriji.

– Kada se sve ovo dešava daleko od očiju svijeta, šutnja međunarodnog društva i indiferentnost bit će sramota za ljudsku historiju, baš kao što je to bilo u Bosni i Hercegovini i Ruandi. Prepuštam kao majka, žena, i nadasve kao čovjek, ljudsku dramu u Siriji vašoj savjesti – istaknula je supruga turskog predsjednika.

Napomenula je kako je Turska ugostila tri miliona sirijskih izbjeglica koje su pobjegle od rata i konflikta.

– Mi nismo mogli mirno gledati dramu u Halepu, otvorili smo naša srca izbjeglicama… kao i svim žrtvama koje su još pod našom zaštitom. Djeca Halepa, žene i mušarce bit će naši gosti do dana kada se vrate svojim kućama. Svim srcem vjerujem da ćete doprinijeti mobilizaciji međunarodne zajednice u ovom smislu. Možemo otvoriti put izgradnje mira, sigurnosti i prosperiteta samo ako budemo djelovali zajedno. Nudim svoje iskreno prijateljstvo u svoje i ime moje zemlje, želim da 2017. godina donese mir i sreću cijelom čovječanstvu – navela je u pismu supruga predsjednika Turske.

faktor.ba

 

7 total views, 1 views today

Iznesite svoje mišljenje

comments