DŽINN IM SE PRIKAZIVAO U OBLIKU LISICE

DŽINN IM SE PRIKAZIVAO U OBLIKU LISICE

Kasimu H. iz Sarajeva i njegovoj suprugi džin se prikazivao u obliku lisice: Supruga je tvrdila da razgovara sa lisicom, a ja da je luda!

Jedno jutro sam prala suđe kada sam osjetila da neko stoji iza mene. U prvi momenat sam pomislila da je mačka. Spremila sam se da je otjeram i pogodim nečim, kada sam kao kroz san čula prodoran glas. Upozoravao je da se ne okrećem i ne bacam ništa. Jeza mi je prožimala tijelo ali sam se ipak okrenula. Iza mene je stajala lisica
Do prije nekoliko mjeseci Kasim H. iz Sarajeva je živio kao i većina bosanskih porodica. Na rubu egzistencije, ali ipak sretno. Supruga je bila stub njegove kuće. Vrijedna žena, majka i domaćica. Onda se to sve naglo počelo mijenjati. Njihova priča u čitateljima će možda izazivati sumnju. Oni koji su predani vjeri, koji su slične stvari iskusili na svojoj koži, ili jednostavno vjeruju u nadnaravne pojave vjerovatno će osjetiti blagu jezu. Suosjećat će s ovom porodicom i vjerovatno se vjeri predati još i više.
Prvi susret
Naime, problemi ove porodice su počeli prije godinu dana. Kasimova supruga se počela čudno ponašati. Od mirne i povučene žene postala je nervozna. Mučnina i nesvjestica su je ometali u svakodnevnim obavezama.
– Prebacio sam joj da odmara i ne radi, nego da leži. Te moje riječi izazvale su burnu svađu, iako, Bog mi je svjedok, nisam mislio tako – prvi priču počinje Kasim.
Nakon te, svađe su se počele redati jedna za drugom. Ionako težak život postajao je time još teži. Onda dolazi period kada Kasim nije znao šta da čini. Mislio je da njegova supruga ludi. Onako, bez ikakvog uvoda i sasvim mirno supruga mu je rekla da joj u posjetu dolazi lisica sa kojom razgovara.
– Jedno jutro sam prala suđe kada sam osjetila da neko stoji iza mene. U prvi momenat sam pomislila da je mačka. Spremila sam se da je otjeram i pogodim nečim, kada sam kao kroz san čula prodoran glas. Upozoravao je da se ne okrećem i ne bacam ništa. Jeza mi je prožimala tijelo ali sam se ipak okrenula. Iza mene je stajala lisica. Od straha sam sjela, mislim da sam na momenat izgubila svijest. Kada sam progledala, nije je bilo tu – u priču se ubacuje danas izliječena Kasimova supruga.
Nevjerica, bol zbog oboljele supruge, razmišljanje o sutrašnjici navodili su Kasima na razne misli. Noćima je tražio objašnjeenje za te događaje. Vjerovao je da premorenost u njegovoj suprugi izaziva halucinacije.
– Bila sam zaluđena njome. Počela mi je upravljati životom. Bojala sam je se. Prijetila je da će uništiti moju porodicu ako je ne budem slušala. Kada se jednom pojavila, a suprug bio u susjednoj sobi pozvala sam ga da je vidi. Međutim, šok! Samo me je pogledao čudno – priča njegova supruga.
Džin u obliku lisice
Istrčao sam i gledao u prazno. Zaplakao sam kao dijete od gorčine i čupao kosu. Moja supruga je luda – mislio je tada Kasim. Ali, nije se predao.

Odlučio je pomoć potražiti kod duhovnih iscjelitelja. Vjerovao je da mogu pomoći ukoliko su ove pojave izazvane šejtanskim djelovanjem i ukoliko nisu stvar ludila.

Duhovni isjeditelji su potvrdili je da je moja supruga vjerovatno negdje nagazila i da lisica koju viđa je ustvari džin. Kako nismo mogli da ga posjetimo, učio nam je rukje na daljinu, telefonom. Desetak dana poslije toga, moja supruga je bila dobro. Lisicu nije viđala. Sve do jednog dana! Zatekao sam je kao paraliziranu kako leži na krevetu – prekida se glas Kasimu dok priča.
Ponovni razgovor sa jednim od duhovnih iscjeditelja je bio pouka za njih šta da rade. Na prvom mjestu, morali su klanjati redovno namaz, da dijele milostinju i mole Allaha za pomoć. Kada to sprovedu u djelo da ga ponovo nazovu.
– Kada sam upute sproveo u djelo, dobili smo novi termin. Dugo je učio nad mojom suprugom. Posavjetovao nas je ako se slučajno ponovo pojavi lisica, da pripremimo kakvu batinu i učeči šehadet i tekbire udaramo po njoj. Također, rekao je da je moja supruga slučajno to zlo pokupila na raskrsnici. Nekoliko dana nakon te posjete, lisca se ponovo pojavila. Ovoga puta vidio sam je i ja! Dragi Bog nam je dao takvu snagu da smo učili dove i udarali toljagom po njoj. Pobjegla je i već nekolio mjeseci u kući nam vlada mir – završava Kasim, ovoga puta siguran u svoje riječi i ono što je vlastitim očima vidio.
Džini uzeli oblik životinja
Džini mogu preuzeti razne oblike životinja, kao što je bio slučaj kod Kasimove supruge. Ona je na sebi imala nagaz koji je pokupila na raskrsnici. To je uzrokovalo da joj se džin pojavljivao u obliku lisice i pokušavao da joj uništi život. Mada, i ja sam se iznenadio kada su pomenuli lisicu. Inače, to nije tako čest slučaj. Uglavnom su to zmije i mačke. Ali eto, ovoga puta je bilo tako.

Aura, obrada: www.novihorizonti.ba