Dva rekata sabahskog sunneta su bolja od dunjaluka i svega što je na njemu

In Islamski tekstovi
jjj

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Od Aiše radijallahu ‘anha se prenosi da Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem nije ostavljao četiri rekata prije podnevskog farza i dva rekata prije sabahskog farza. (Hadis bilježi imam Buhari)
Od nje se, također, prenosi da je rekla:“Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem nije se na išta od nafila (dobrovoljnih namaza) bio čvršće obavezao od dva rekata sabahskog sunneta.“ (Hadis bilježe imami Buharija i Muslim)
Rekao je imam Newewi, Allah mu se smilovao, u svome komentaru na Sahih imama Muslima:

„…njene riječi nije se na išta od nafila (dobrovoljnih namaza) bio čvršće obavezao od dva rekata prije sabahskog farza, u njima je dokaz njihove velike vrijednosti i da su oni sunnet, a ne obaveza i tako kaže džumhur (većina op. a.) učenjaka, a Kadi prenosi od Hasana El-Basrija, Allah im se obojici smilovao, njihovu obaveznost, ali tačno je da nisu obaveza zbog njenog (Aišinog radijallahu ‘anha op. a.) govora ‘ na išta od nafila (dobrovoljnih namaza) ‘…“ (Newewijev komentar na Sahih imama Muslima, 4/6)

Aiša radijallahu ‘anha prenosi da je Allahov Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem rekao:“Dva rekata sabahskog sunneta su bolja od dunjaluka i svega što je na njemu.“ (Hadis bilježi imam Muslim)

A u drugoj predaji stoji da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao:
“ Njih dva (tj. dva rekata sabahskog sunneta) draži su mi od čitavog dunjaluka.“

 

Također je zabilježeno da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem nije ostavljao sabahski sunnet ni na putovanju, iako je osnova da se sunneti ne klanjaju dok je čovjek putnik, kako je preneseno u vjerodostojnom sunnetu.

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

Kaba-mekka

NAUČNICI KRILI TAJNE I ČUDA OKO SVETE KABE!

Zlatna sredina planete Zemlje, prema zajednickim polozaju svijetskih jezika, mrezna (merdijani i paralele) mapa, je u svetom gradu –

Read More...
matematicka konstrukcija Kur'ana

Matematička konstrukcija Kur’ana

Islamskim ucenjacima je znacenje ajeta “Nad njim je devetnest” dugo vremena bio nepoznat. Sve dok dr. Resad Halifa 1974

Read More...
kihanje

Jeste li znali da jednim kihanjem cijela soba ostaje inficirana satima?

Jednim kihanjem cijela soba ostaje inficirana satima Ukoliko osoba kašlje ili kiše tokom zime, za to postoji razlog. Naučnici

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu