DODIK POTUČEN DO KOLJENA SAMO 28,6 % STANOVNIKA MANJEG ENTITETA IZIŠLO NA GLASOVANJE

Određena glasačka mjesta su još uvijek otvorena zbog jutrošnjeg kašnjenja s otvaranjem. Prema posljednjim podacima Komisije za provođenje referenduma u RS-u, 324.190 građana je glasalo, a najveća izlaznost je zabilježena u Donjim Žabarima – 43 posto.

Više od 1,2 miliona građana RS-a s pravom glasa danas je imalo priliku pokazati stav o tome da li podržavaju obilježavanje i proslavljanje Dana RS-a. Zabilježena je izlaznost veća od 28 posto, a prvi rezultati glasanja mogu se očekivati oko 21 sat. U predstavništvima u inozemstvu gdje su građani mogli glasati na referendumu, glasalo je blizu 500 ljudi.

Inače, glasanje na području cijele Republike Srpske danas je proteklo mirno i bez incidenata. Uprkos tome, još u petak Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) je povećalo mjere sigurnosti u povodu održavanja referenduma o Danu RS-a te je bio formiran štab “Izbori 2016” koji je pratio i poduzimao mjere i radnje u cilju održavanja povoljne sigurnosne situacije u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Bez obzira na zabranu Ustavnog suda BiH vlasti u entitetu RS-a su sprovele referendum za koji je prije nešto više od mjesec dana formirana i Komisija koja je izvršila neophodne pripreme za glasanje.

Protiv referenduma su bili Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Evropska unija (EU), te susjedne zemlje Hrvatska i Srbija.