DODIK NAJAVIO: „REFERENDUM JE 2018. TRAŽIT ĆEMO OTCJEPLJENJE!“

DODIK NAJAVIO: „REFERENDUM JE 2018. TRAŽIT ĆEMO OTCJEPLJENJE!“

Dodik najavio i pojasnio kako bi razdruživanje u BiH trebalo izgledati

Deklaracija koju je predstavio Dodik nosi naziv “Republika Srpska – slobodna i samostalna”. U njoj se pojašanjava i kako bi razdruživanje u BiH trebalo izgledati

Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika najavio je referendum o otcjepljenju Republike Srpske. Putem deklaracije otkrili su da bi se on mogao održati 2018. godine, javlja Al Jazeera.

– Ako do 2017. godine ne bude vidljivih i osjetnih elemenata stabilizacije RS-a u skladu sa Ustavom, a to znači da se mnoge otete nadležnosti moraju vratiti, u 2018. godini, Republika Srpska će provesti referendum o svom statusu. Prijedlog će biti – samostalna država – rekao je Milorad Dodik na Saboru svoje stranke u Istočnom Sarajevu.

Deklaracija koju je predstavio Dodik nosi naziv “Republika Srpska – slobodna i samostalna”. U njoj se pojašnjava i kako bi razdruživanje u BiH trebalo izgledati:

– Na osnovu rezultata referenduma, organi vlasti RS predložit će drugom entitetu Federaciji BiH mirno razdruživanje i obostrano priznanje. Na prostoru BiH, od tada samostalnih država, formira se Unija država BiH, s otvorenim granicama, slobodnim kretanjem ljudi i roba. Nakon samostalnog statusa, RS bez odlaganja traži pristupanje Europskoj uniji uz prihvaćanje njenih pravnih tekovina.

 

24sata.hr