Da li vam je OVO dovoljno dobar razlog da ovu biljku više nikad ne gazite već koristite i cijenite?!

In Ljekovito bilje
bokvica

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Biljka koja ima nevjerovatna zdravstvena svojstva a o njoj se jako malo zna…

U pitanju je bokvica a postoje dvije vrste

Muška uskolisna

Ljekoviti dio je korijen, listovi prije cvjetanja, a sjeme poslije sazrijevanja. Iako se smatra da su obje bokvice izuzetno djelotvorne, pojedini stručnjaci daju prednost muškoj. Sastojci u njoj pomažu kod oboljenja disajnih organa. Izuzetan su prirodni lijek za plućnu astmu, upalu alveola, kod kašlja, čak i tuberkuloze. Posebno je pogodna za djecu, jer joj je sok ukusan, naročito kada se zasladi medom.

Svježe zgnječeno lišće koristi se kao oblog na mijestu uboda insekata ili ujeda zmije, odnosno rana koje teško zarastaju. Sok od svježeg lišća nanosi se na ranu, zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje, spriječava upalu i smiruje bol. Takođe, oblog od listova hladi i odmara noge nakon većih napora.

Ženska širokolisna

U narodu je poznata i kao paskavica, pitoma i velika bokvica, široki trpunac. Za liječenje se najviše koriste listovi, beru se sve dok biljka cvjeta i suše u tankim slojevima na hladnom i provjetrenom mijestu, a korijen se vadi cijele godine. Biljka je djelotvorna kod liječenja rana i čireva, jer sprečava upale. Koristi se i kao lijek protiv kašlja, a pomaže i kod bolesti bešike, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Od svježe zgnječenog lišća i soka koji se dobija pravi se oblog za iste bolesti kod kojih pomaže i muška bokvica. Svaku ranu ili posjekotinu, koja se iznenada dogodi prilikom boravka u prirodi, uspješno može da zacijeli.

Nosite u džepu preventivno komad čiste gaze i ukoliko se tako nešto dogodi, na ozlijedu stavite izgnječenu bokvicu ili sok, a onda prekrijte gazom.

Sjeme sadrži sluz, masno ulje, bjelančevine i šećer. Jela od bokvice blagotvorno djeluju kod čira na dvanaestopalačnom crijevu, gastritisa, regulišu hemoglobin, poboljšavaju apetit, ali i raspoloženje. Protiv nesanice je najbolje popiti šoljicu čaja ujutru, na prazan želudac, jednu do dvije preko dana i prije spavanja.

zivi-zdravo.net

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

dfasf

NA OVOM MJESTU JE DŽIBRIL, ALEJHIS-SELAM, NA POČETKU POSLANSTVA PODUČIO POSLANIKA, SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM, KAKO ĆE…

PET STVARI KOJE NISTE ZNALI O MERMERU PORED VRATA KABE (FOTO) NA OVOM MJESTU JE DŽIBRIL, ALEJHIS-SELAM, NA POČETKU

Read More...
iii

KADA MELEKI UMIRU…..SUBHANALLAH!

Kada Uzviseni Allah naredi meleku Israfilu da puhne u rog ( a Israfil je ogroman melek, njegova krila dosezu

Read More...
iii

Jedan od najčešćih mitova u vezi Časnog Kur’ana

Kur’an koji vi, muslimani, danas imate nije originalni Kur’an, već Osmanov. Jedan od najčešćih mitova u vezi Časnog Kur’ana

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu