Da li na dzini izlaze povracanjem

Pitanje:

Esselamu alejkum...
Evo vec duze vrijeme imam problema sa sihrom..Ima oko dva mjeseca kako povracam...a to postizem ibadetom,klanjam idem u dzamiju redovno na vaktove, ucim kuran, ucim sebi na med, ulje i vodu koju pijem i skojom se kupam itd. 
Uglavnom, osjecam se  bolje hvala Allahu dz.s...mnogo simptoma je nestalo..a bilo ih je mnogo.

Zanima me dali na taj nacin izlaze dzini,to jest povracanjem? Da li je to dobar znak?

Odgovor:

We alejkumusselam

Najbolje lijecenje i jeste samolijecenje, jer dzini i sihr su prvenstvneno zbog toga, sto vas (bolesnike), neko ne voli pa problem a ne nastaje  zbog nekog Enesa i njemu slicnih. Tako da vi morate pruziti otpor a Enes i ostali, su ti koji vam samo daju odredena usmjerenja i malkice poguraju s rukjom(kao auto kad zapadne u snjeg) ali auto i dalje mora samo da svojm snagom ide.

Sve sto si naveo je dobro i vjerovatno je posljedica sihr koji se nalazi u tijelu pa se na taj nacin izbacuje.
Povracanje moze potrajati mjesecima, jer se obicno sihr ''nakupljao'' godinama pa treba vremena da se ''otopi''.

Zamislite jednu kocku cokolade, koju poljevate sa vodom i trebate da je otopite.

Tako je i sihr koji je u stomaku. ''Poljevate'' ga naucenom vodom i treba da ga otopite, s tim da kocka cokolade (sihr) moze da bude i umazana, pala negdje u blato, pa treba prvo oprati blato da se dode do kockice cokolade(to je ono sto se nakupi na glavni sihr, treba to izbaciti pa da naucena voda dode do sihra da se otopi)

Opet, ni svaka cokolada nije ista, razlicitog su kvaliteta, neke se tope lakse a neke sporije, pa tako si sihr, ne ide kod svakog isto....treba vremena i sabura.

U svakom slucaju ti nastavi tako, s tim da sebi ne dodajes previse obaveza, jer kad sebi insan zada previs obaveza najedanput, jedno vrijeme se nosi lako problemom ali kasnije popusti pa cak i odbaci sve.
Tako jednu po jednu stvar uvoditi i prakticirati je ali ustrajati.

Da ti Allah olakse i pomogne te na putu izljecenja!
Amin.

Enes Beganovic