Da li je dozvoljeno na internet stranicama koristiti izmišljeno ime?

In Islamski tekstovi, Pitanja i odgovori
ppp

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Pitanje:

Ja sam od onih koji ulaze na Paltalk s ciljem pozivanja u Allahovu vjeru, pa moje pitanje glasi:

Koji je propis ulaska na ovakvu stranicu koristeći se izmišljenim imenom, s namjerom da se okoristim ili budem od koristi?

Pitam, jer smo čuli neke kako govore: To nije dozvoljeno, i neophodno je da ljudi, a posebno oni koji pozivaju ka Allahu, koriste prava imena, da ne bi sudjelovali u stvaranju ružne slike o daijama i dobročiniteljima na Paltalku, dokazujući to s tim što izmišljena imena… Uvaženi Šejh, imajući u vidu da većina onih koji ulaze na stranice, posebno islamske, ulaze pod izmišljenim imenima izbjegavajući time moguće probleme i bojeći se hvalisanja (rijaluka) i sl.

Pa da li je ovakav stav ispravan?

Odgovor:

Zahvala pripada Allahu;

Ono što se da primjetiti jeste da je taj postupak dozvoljen, te da nema smetnje u tome, iz sljedećih razloga:

Prvo:

Većina posjetitelja tih stranica zna da ta imena nisu stvarna, nego da prestavljaju obilježje ili nadimak onog koji piše.

Drugo:

To se ne smatra kao laž, jer vlasnici tih stranica ne uslovljavaju da njeni korisnici to čine pod ličnim imenima.

Treće:

Nema smetnje da čovjek sebi da ime po kojem će biti zvan, ili nadimak po kojem ce biti poznat, tako da će to ime ili nadimak biti korišteno umjesto njegovog stvarnog imena, i to se neće karakterisati kao laž.

Četvrto:

Nekada se može desiti da ulazak na te stranice pod ličnim imenom nekim osobama prouzrokuje određenu štetu, tako da onda odabere sebi izmišljeno ime ili nadimak i sl.

Peto:

Nekada se može desiti da u neisticanju ličnog imena ima određena korist, kao da se recimo radi o nekom poznatom daiji, tako ako bi se prestavio pod pravim imenom to bi bio uzrok da bude napadnut od strane novotara i bude uveden u diskusije i rasprave s njima, znajući da on posjeduje čvrste argumente, ili se čak može desiti da bude blokiran na stranici od strane administratora i sl.

Stoga smatram da nema smetnje u ulasku na ovakve stranice i blogove koristeći pri tome izmišljena imena.

A Allah najbolje zna.

Izvor fetve: www.islamqa.info

Izvor prijevoda sa arapskog: Islamhouse.com

Priprema: Menhedz.com

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

dfasf

NA OVOM MJESTU JE DŽIBRIL, ALEJHIS-SELAM, NA POČETKU POSLANSTVA PODUČIO POSLANIKA, SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM, KAKO ĆE…

PET STVARI KOJE NISTE ZNALI O MERMERU PORED VRATA KABE (FOTO) NA OVOM MJESTU JE DŽIBRIL, ALEJHIS-SELAM, NA POČETKU

Read More...
iii

KADA MELEKI UMIRU…..SUBHANALLAH!

Kada Uzviseni Allah naredi meleku Israfilu da puhne u rog ( a Israfil je ogroman melek, njegova krila dosezu

Read More...
iii

Jedan od najčešćih mitova u vezi Časnog Kur’ana

Kur’an koji vi, muslimani, danas imate nije originalni Kur’an, već Osmanov. Jedan od najčešćih mitova u vezi Časnog Kur’ana

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu