Da li ja kao muž moram zabraniti ženi kupanje na javnom mjestu kao npr. moru, bazenu?

In Islamski tekstovi
ttt

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Selam alejkum!

Da li ja kao šerijatski vjenčan muž moram zabraniti svojoj ženi da se ide kupati nedgej u javnost kao što je npr.: bazen, plaža na moru itd? Ili ja kao muž mogu zabraniti ali ne moram, nego da je pustim da ide da se kupa. Jer Kur`an kaže, da svako svoj grijeh nosi i da nema prisilja na nešto.

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Uzvišeni u Kur’anu kaže: “O vi koji vjerujete, čuvajte sebe i svoje porodice od džehennemske vatre…!” Prema tome, dužnost je vjernika da vodi računa o svojoj porodici, uključujući i supružnike, njihovom ponašanju i moralu. Vjerniku ne može biti svejedno da obnažene dijelove tijela njegove supruge posmatraju drugi muškarci kojima to nije dozvoljeno. Suprug ne smije nikada iskazati saglasnost sa takvim ponašaljem i postupcima njegove supruge. Naravno, treba stalno iskazivati  neslaganje sa takvim ponašanjem, savjetovati na lijep način i nastojati uvjeriti je da je bolje da čuva svoj brak i porodicu nego da udovoljava svojim strastima. Ako izvršite svoju obavezu upućivanja i svajetovanja na adekvatan način, nećete biti odgovorni za njene grijehe. Također, nije prihvatljivo i primjereno da, recimo, njoj zabranjujete nešto, a sebi to dozvoljavate. Neka Vam je uZvišeni na pomoći da svoju dužnost u porodici kao vjernik obavite na najbolji način.

Islamskazajednica.ba

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

ttt

Šta je taj dan, Jevrej Abdullah ibn Selam, vidio i čuo?

Vidio je nešto, čime nas Allah nije počastio, ali ono što je čuo, došlo je do nas, kako bi

Read More...
fff

Jesam li i ja lopov?

Jedan Sudanac je studirao u Irskoj. Nakon završetka studija i povratka u Sudan napisao je svoje utiske o boravku

Read More...
rrr

Jadikovanje … ta loša navika

Jedan moj prijatelj se suočavao sa ozbiljnim pritiskom života u žiži javnosti. Želio je da bude anoniman, nepoznat svijetu. Neprestano su

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu