Čedomir Jovanović o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije pred Šešeljom (VIDEO)

Srbija bi iduće sedmice trebala usvojiti izmijenjeni krivični zakon, kojim se negiranje genocida kažnjava zatvorom. Međutim, zakon se odnosi samo na pravomoćne presude donesene u Srbiji i presude Međunardnog krivičnog suda u Hagu. Ne obuhvata presude Međunarodnog suda pravde, koji je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid, niti presude Haškog tribunala.

Zastupnici će raspravljati o članu 40. izmijenjenog krivičnog zakona, koji regulira kazne zatvora za negiranje genocida.

“Ko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina učinjenih protiv grupe lica, na osnovu rase, boje kože, vere, porekla, etničke pripadnosti, a koji može da dovede do nasilja, a ukoliko su ta krivična dela utvrđena pravosnažnim presudom suda u Srbiji ili ICC-a, kazniće se zatvorom od pet meseci do pet godina”, piše u članu 40.
Samo jedna presuda ICC-a

Ovaj član zakona predložila je Vlada preko Ministarstva pravde.

“Upravo na ovaj način Srbija ispunjava i obavezu iz odluke Saveta Evropske unije, kojom je propisano da svako negiranje genocida koje je predviđeno statutom ICC-a predstavlja krivično delo. Na ovaj način ispunjavamo svoje obaveze prema evropskim dokumentima”, rekla je Nela Kuburović, ministrica pravde Srbije.

Međunarodni krivični sud u Hagu, na koji se poziva ovaj zakon, osnovan je 2002. godine. Do sada je donio samo jednu presudu, i to za ratne zločine počinjene u Kongu.

“Taj sud je doneo samo jednu presudu u vezi Konga… Ali, to ne znači da neće u budućnosti donositi odluke”, kazala je Kuburović.

Na opasku da se tako negacija genocida u Srebrenici neće kažnjavati, odgovorila je: “To nisam rekla, ali sam precizirala na koje odluke se odonose izmene i dopune krivičnog zakonika.”

Nejasno je zašto se zakon poziva samo na odluke jednog suda. ICC, na koji se poziva zakon, i Haški tribunal bave se istom materijom, odnosno krivicom i procesima iz oblasti ratnih zločina i genocida.

“Ko nije spreman da poštuje međunarodni sud, preusde međunarodnog suda, a istovremeno za sebe traži pravdu tamo, onda on treba da bude sankcionisan. Pa neka stave prst na čelo jednom političaru i postave pitanje odgovornosti za ono što se u ovoj zemlji desilo i za ono što smo uradili sebi i svima oko nas. Nema poigravanja sa tako teškim delima kao što je genocid ili ratni zločin”, rekao je Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno demokratska partije.

saff