Burno u studiju N1: “Ostavite više Bosnu na miru”

In Region
dzenana

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Gosti sinošnjeg Pressinga bili su Dejan Anastasijević, novinar sedmičnjaka Vreme, Čedomir Antić, historičar i jedan od autora knjige “Istorija Republike Srpske”, te Dženana Karup-Druško, iz organizacija Rekom i Tranzicijska pravda.

Jako oštra rasprava nastala je na temu odcjepljenja RS iz okvira BiH, u koju se ušlo tokom razgovora o Danu Republike Srpske.

Čedomir Antić smatra je da je faktor nestabilnosti BiH u Sarajevu, a da je proslava Dana RS-a odjednom postala sporna poslije godina obilježavanja tog datuma.

“Izetbegović kaže da bošnjački narod vrijeđa taj datum, međutim, pitanje je da li bi neki drugi datum bio prihvatljiv. Srpski entitet nije prihvatljiv”, kaže Antić i dodaje da su RS-u oduzete 64 izvorne nadležnosti iz Dejtonskog sporazuma, što je tema na kojoj i Dodik insistira.

“Ako bismo uporedili BiH, sa brakom, stanom… vidim pominje se da će se zvati komšije da se brani brak ili stan – to nije recept za bolju budućnost. Ako brak ne valja, treba ga razvesti”, kazao je Antić u jednom momentu.

Anastasijević je kazao da je to scenario koji podsjeća na 1992. godinu, te da mu se nikako ne sviđa.

“Vidio sam rat, vidio sam stvaranje RS svojim očima. Pratio sam ga kao novinar iz koraka u korak. Ta priča o nemogućnosti zajedničkog života, razdvajanjima naroda, moram da priznam da se tih priča plašim. Plašim se, zato što ne želim da ni ja ni moje dijete prolazimo ponovo kroz to”.

Na Antićeve tvrdnje Dženana Karup-Druško je odgovorila:

“Pričate o Kosovu, pričate o raspadu Bosne. Da li vi onda smatrate, sa svojim demokratičnim stavovima, kako Vojvodina i Sandžak imaju pravo na otcjepljenje iz Srbije? Ma o čemu više vi pričate? Zabavite se jednom svojim problemima, i ostavite Bosnu na miru”.

Dženana Krup-Druško

Dženana Karup Druško vjeruje da je obilježavanje Dana RS-a izazvalo konflikt zbog političkih razloga koji su posljednjih mjeseci nametani.

“Dodik je poslije referenduma Dan RS-a predstavio kao uvod u otcjepljenje BiH i uništavanje svih državnih institucija”, rekla je gošća Pressinga iz sarajevskog studija N1.

Ona ističe da je to politički ugao priče, a da pored njega postoji i “ekonomsko-kriminalni ugao”.

“Dodik mjesecima svjesno proizvodi krizu u BiH i drži tenzije. Godinama priča o sudu, o strancima koje treba otjerati, referendumu… To ne priča iz interesa srpskog naroda, meni izgleda da priča iz svog interesa”, kaže Karup Druško i podsjeća da protiv predsjednika RS-a postoji nekoliko istraga, koje je pokrenula opozicija u RS.

Naglašava da je opozicija i pravila RS, a ne Dodik.

Izvor: N1

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

Kaba-mekka

NAUČNICI KRILI TAJNE I ČUDA OKO SVETE KABE!

Zlatna sredina planete Zemlje, prema zajednickim polozaju svijetskih jezika, mrezna (merdijani i paralele) mapa, je u svetom gradu –

Read More...
matematicka konstrukcija Kur'ana

Matematička konstrukcija Kur’ana

Islamskim ucenjacima je znacenje ajeta “Nad njim je devetnest” dugo vremena bio nepoznat. Sve dok dr. Resad Halifa 1974

Read More...
kihanje

Jeste li znali da jednim kihanjem cijela soba ostaje inficirana satima?

Jednim kihanjem cijela soba ostaje inficirana satima Ukoliko osoba kašlje ili kiše tokom zime, za to postoji razlog. Naučnici

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu