BRAČNA INTIMA: OVAKO INTIMNI ODNOSI UTIČU NA VAŠE ZDRAVLJE, MOZAK, I OSTALE PSIHIČKE SMETNJE:

BRAČNA INTIMA: OVAKO INTIMNI ODNOSI UTIČU NA VAŠE ZDRAVLJE, MOZAK, I OSTALE PSIHIČKE SMETNJE:

Kako intimni odnosi pozitivno utiču na Vaše zdravlje:

Ako znate na koje sve načine intimni odnos utiče na vaš mozak, možda će vam to dati i više podsticaja da se češće ‘družite’ sa bračnim partnerom. Iako su potrebna dalja istraživanja kako bi se otkrile sve blagodati ovog tjelesnog uživanja kojeg je svemogući Allah podario supružnicima, Health piše šta je do sada poznato.

Tjelesni, odnosno intimni odnos je jedan vid uživanja i prohtjeva. Od njega se osjećamo dobro. Zato ga želimo, volimo i provodimo toliko vremena tražeći odgovarajuće bračne partnere. Zadovoljstvo koje nam pruža većinom je povezano s otpuštanjem dopamina, neurotransmitera koji aktivira centar za nagrađivanje u mozgu. Dopušteni seks može da djeluje kao antidepresiv. Istraživanje Univerziteta iz Albanija, iz 2002. godine pokazalo je da osobe koje imaju odnose bez prezervativa imaju manje simptoma depresije od žena koje su koristile tu metodu zaštite.

Naučnici su postavili hipotezu da različiti sastojci sjemena, uključujući estrogen i prostaglandin, imaju antidepresivno djelovanje. To je dobra vijest za sve koji su u dugoj, ozbiljnoj vezi, ali oni koji nisu ne bi trebalo da se odreknu prezervativa. Seks može da vas deprimira Oko 1/3 žena koje su učestvovale u istraživanju izjavilo je da povremeno osjeća tugu poslije seksa. Iako je moguće da se to događa kad žale što su se uopšte upustile u odnos, naučnici nisu uspjeli u potpunosti da objasne ovu povezanost. Seks ublažava bol. Nemojte izbjegavati seks kad vas boli glava. Istraživanja su pokazala da bi vam seks mogao smanjiti bolove. Naučnici smatraju da je to zbog dejstva oksitocina, hormona koji pomaže u zbližavanju majke i djeteta, pa je poznato da djeluje kao analgetik. Seks može da ‘raščisti’ vaše pamćenje. Riječ je o iznenadnom, kratkotrajnom gubitku pamćenja koje se ne može pripisati nijednom neurološkom stanju. Poznato je da do ovog može doći nakon ‘žestokog’ seksa, ali i emocionalnog stresa, bolova, manjih povreda glave, medicinskih zahvata i uskakanja u vruću ili hladnu vodu.
Zaboravnost može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati, a dok traje, osoba stvara pamćenje o najnovijim događajima. Na sreću, ne postoje nikakve trajne posljedice. Seks bi mogao da poboljša vaše pamćenje.
Seks smiruje Gore navedeno istraživanje pokazalo je da česti odnosi uzrokuju manji stres.
Jedno istraživanje otkrilo je, naime, da ljudi koji su upravo imali odnose bolje odgovaraju na stresne situacije, kao što je javni govor. Seks pomaže tako što snižava krvni pritisak. Od seksa ste pospaniji. Seks će prije uspavati muškarce nego žene, a naučnici misle da znaju i zbog čega. Dio mozga poznat kao prednji frontalni korteks se smiruje nakon ejakulacije. To, uz otpuštanje oksitocina i serotonina, može biti odgovorno za okretanje na drugu stranu i hrkanje, koje učestalo ulovi muškarce nakon seksa.
Cilj ovog teksta je da pobudimo osjećaj kod omladine, ali i kod onih koji su u braku, na slast zakonskih vjenčanih supružnika, a ne da se odaju nemoralu tražeći ono što im je zabranjeno. Također, kroz ovaj tekst pokušavamo pobuditi lijepe osjećaje i ispravno razmišljanje kod čitatelja, jer sve su ovo normalne i od Boga date stvari, samo je do nas da ih na ispravan način prihvatimo. Hvaljen neka je Onaj koji nam je učinio uživanje sa onim šta je dozvoljeno.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Obrada: www.novihorizonti.ba