Automobil “golf 2” dobija spomenik u BiH

In Zanimljivosti
rrr

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

U okviru Festivala ulične umjetnosti u Sarajevu predstavljeno je idejno rješenje spomenika posvećenog putničkom automobilu „golf 2“.

Magistar vajarstva Daniel Premec otkrio je da se ideja o spomeniku rodila prije 10 godina, ali da je sada odlučio i da je ostvari.
„Postoji posebna emotivna veza sa ‘golfom 2’ svih građana i generacija BiH. Ima posebnu vrijednost predratnog blagostanja, jer ga nije svako mogao imati i ima izraženu potrebnost i heroizam u ratu jer zapravo mnogi ljudi duguju svoje živote upravo tom vozilu“, objasnio je Premec.

Prema njegovim riječima, period od 1992. do 1995. godine nije „skulpturski obeležen“, a „golf 2“ je „pomogao“ građanima jer je prevozio razne stvari, ljude, ranjene i opet je izdržao.

Nakon prezentacije idejnog rješenja vajar kreće u izradu projektnog rješenja, a na projektu će sarađivati s poznatim bosanskohercegovačkim fotografom Milomirom Kovačevićem Strašnim.

„Fotografije će nas podsetiti šta je bio ovaj automobil“, rekao je Premec.

Buka.com

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

Kaba-mekka

NAUČNICI KRILI TAJNE I ČUDA OKO SVETE KABE!

Zlatna sredina planete Zemlje, prema zajednickim polozaju svijetskih jezika, mrezna (merdijani i paralele) mapa, je u svetom gradu –

Read More...
matematicka konstrukcija Kur'ana

Matematička konstrukcija Kur’ana

Islamskim ucenjacima je znacenje ajeta “Nad njim je devetnest” dugo vremena bio nepoznat. Sve dok dr. Resad Halifa 1974

Read More...
kihanje

Jeste li znali da jednim kihanjem cijela soba ostaje inficirana satima?

Jednim kihanjem cijela soba ostaje inficirana satima Ukoliko osoba kašlje ili kiše tokom zime, za to postoji razlog. Naučnici

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu