Aleksandar Vučić: Referendum u RS-u je idealna prilika za stvaranje Velike Srbije

Aleksandar Vučić svojom novom izjavom je uzburkao Balkan te doveo u pitanje stabilnost i mir među državama Balkana a naročito se to odnosi na Bosnu i Hercegovinu.

“Referendum u RS-u će nam uvelikio pomoći u našim zacrtanim ciljevima a to je Velika Srbija, mi od toga nećemo i ne želimo odustati”, kratko je kazao Vučić za nedeljno.rs

Vučić je 1995. Baniju smještao u veliku Srbiju, a za ubijenog srpskog vojnika prijetio ubojstvom stotinu Bošnjaka.

BiH je odavno poligon za vođenje ratova, stvarnih s puškama, haubicama, pa onda za eksperimente s uređenjem iz Daytona koji održava stanje zamrznutog konflikta i nedovršenog mira, a onda i vođenje nekih novih regionalnih i geostrateških ratova riječima i najavama pozicioniranja. Upravo je za takvu promociju predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izabrao Donju Gradinu na granici BiH i Hrvatske, mjesto koje je u II. svjetskom ratu bilo dio ustaškog koncentracijskog logora Jasenovca.

Djedovi ustaše

Vučićev istup je do te mjere bio zaoštren da je podsjetio na njegove ‘najbolje epizode’ kada je u ratnoj Skupštini krnje Jugoslavije poručivao da će za jednoga ubijenog srpskog vojnika u BiH biti ubijeno 100bošnjačkih ili pak kada je u Glini 1995. godine poručio tamošnjim Srbima da će zauvijek biti dio Velike Srbije. 
U Donjoj Gradini je pak Vučić problem vidio samo u jednoj strani – hrvatskoj. Optužio je Hrvate ‘zbog povampirenja ustaške ideologije u suvremenoj Hrvatskoj’ te je usporedio Jasenovac iOluju. 
“Nikada više nikome nećemo dopustiti ni Jasenovac, ni Jadovno, ni Jastrebarsko, ali ni ‘Oluju’. Srbin više neće u jamu, Srbin više neće bespogovorno u smrt”, kazao je Vučić. Predbacio je Hrvatskoj i to što se danas brojni utrkuju dokazati kako im je djed bio ustaša, očito aludirajući na predsjednika SDP-aZorana Milanovićakoji je to nedavno otkrio. 
Ovaj istup premijera Vučića dolazi u vrijeme i očito je poruka da će poduprijeti vlasti Republike Srpske koje su predvođene Miloradom Dodikomnajavile održavanje referenduma o Danu toga entiteta koji je izazvao vrlo oštra reagiranja u dijelu međunarodne zajednice, a bošnjački političari upozorili da neće proteći mirno probni referendum za eventualno odcjepljenje ovoga entiteta. Istodobno, sam Dodikov istup u Donjoj Gradini bio je odmjeren te je, za razliku od Vučića, čak ‘pravdao’ Hrvatsku.
“Vjerujemo da današnja RH nije fašistička NDH. Mi srpski lideri vjerujemo u to i gradimo politiku mira i suradnje i poručujemo: slavite vaše pobjede, samo nemojte slaviti naše tragedije”, kazao je Dodik. Na istup premijera Vučića oštro je, upravo u BiH, reagirao hrvatski ministar vanjskih poslova podsjećajući Vučića da je on bio dio politike velike Srbije.

I dok naša vlast i dalje šuti i nijemo promatra ovakve izjave, neki se pripremaju za ponovne napade a samim tim i ubijanja!

nedeljno.rs, bhvijesti.com