Agenti FBI ulaze u istrage o kriminalu političara u BiH

Stručnjaci američkog FBI i tužilaštva SAD dolaze u Sarajevo kako bi pomogli u prikupljanju dokaza o navodnom kriminalu domaćih političara.

Ovu informaciju je potvrdio i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji se nalazi u višednevnoj posjeti SAD.

Ističući da je u razgovoru sa čelnicima pravosudnih i istražnih institucija SAD dobio obećanje da “tim američkih eksperata” uskoro dolazi u BiH, Mektić tvrdi da bi najkasnije za nekoliko dana trebalo da otpočne dogovorena saradnja.

– Od glavne tužiteljke SAD Lorete Linč dobio sam garancije da će nam pružiti svaku vrstu pomoći kako bi počeli sa ozbiljnom borbom protiv kriminala i korupcije. Za nekoliko dana u Sarajevo će doći američki eksperti koji će domaćim tužiocima i policijskim agencijama pomagati u toj borbi – najavljuje Mektić.

“EuroBlic” je prije nešto više od dva mjeseca prvi objavio da su Amerikanci, preko svoje ambasade u Sarajevu, ponudili pomoć istražnim organima u BiH oko prikupljanja dokaza u predmetima koji se odnose na navodnu umiješanost političara iz RS i FBiH u kriminalne afere.

Izvori „EuroBlica“ tada su otkrili da je aktuelni ministar bezbjednosti BiH, kao prilog svojim tvrdnjama da je suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović “mešetar”, koji je, navodno, ometao istrage u korupcionaškim aferama, članovima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH dostavio podatke o Salihovićevom navodnom odbijanju da Amerikancima preda informacije o američkom državljaninu Slobodanu Pavloviću, vlasniku “Pavlović banke”.

Protiv Pavlovića se, inače, u Tužilaštvu BiH već duže vodi istraga zbog navodnih malverzacija prilikom odobravanja kredita od 750.000 eura predsjedniku RS Miloradu Dodiku za kupovinu vile na Dedinju.

– Amerikanci su preko svoje ambasade u Sarajevu još početkom 2016. ponudili pomoć u prikupljanju dokaza protiv Pavlovića. Iako je zbog toga u BiH bio doputovao i “specijalista” američkog FBI za finansijske malverzacije, Salihović je odbijao saradnju – tvrde sagovornici ovog lista.

S.B./EuroBlic